stari grad klub 50 plus stari grad klub 50 plus

NEVLADINA ORGANIZACIJA STARI GRAD 50+

SR / EN

Naslovna O nama KLUB 50± TRAVEL 50± JOB 50± Naš rad Info blok Kontakt

 

JOB Klub 50±

| Šta je Job? | Kako da se priključim? | Šta dobijam? | Aktivnosti | Naš uticaj na poslodavce | Dešavanja | Pokrenite sopstveni posao |

stari grad klub 50 plus

Šta je JOB KLUB 50 ?

Ostati bez posla sa 50 godina može biti zastašujuće. Koje korake prvo da preduzmemo? Nemojte očekivati  da će vam neko drugi naći posao. U potrazi za poslom morate aktivno učestvovati sami, a mi smo tu da vam pomognemo. Internet je izazvao eksploziju informacija za lica koja traže posao. Plan je pomoći gradjanima da se kreću kroz ove informacije. Tim Stari grad 50+ sproveo je kvalitativno istraživanje o gradjanima preko pedeset godina sa ciljem da se utvrdi percepcija populacije i njihove potrebe. U okviru JOB kluba dobićete savet od stručnjaka, poslodavaca, uspešnih 50+.


Postoje različiti načini otpisivanja osoba preko 50 godina, a jedan posebno drastičan  i dramatičan je njihovo isključivanje iz sveta rada gubljenjem posla sa slabim izgledima za ponovno  zapošljavanje. Danas je na delu starosna diskriminacija, tj. pojava kada se starost pojavljuje kao razlog za otpuštanje i za ne primanje na posao. Naš posao je sagledavanje  posledica  gubljenja zaposlenja u toj dobi, uticaj na poslodavca,  podrška  različitim formama  rada i drugim aktivnostima koji doprinose konceptu aktivnog življenja. Cilj je  smanjenje  pasivizacije građana.
Jedan od prioriteta organizacije Stari grad 50+ jeste motivisanje  gradjana da prihvate koncept aktivnog življenja i celoživotnog učenja. Rad ima fokusno mesto  u savremenom društvu. Svaki oblik aktivnosti garantuje  socijalnu uključenost,  pasivnost, ako je dugotrajna,  najčešće  vodi u  izolaciju, siromaštvo, socijalnu isključenost. Zaposlenje  mnogima  određuje status  u društvu, sa jasnim reperkusijama  na život porodice, školovanje  dece. Rad je osnova identiteta i socijalne integracije.  Deluje pozitivno na očuvanje zdravlja i kognitivnih sposobnosti.Gubitak posla mnogo toga menja u životu čoveka. Sa  trajnijim gubitkom zaposlenja  kreće se na nepovratni  put socijalne isključenosti. Nenalaženje posla u godinama u kojima čovek još može da radi punim kapacitetom , uzrokuje brojne posledice:

Većina ovih procesa  vode brže ili sporije u biološko starenje. Danas je već rana starost razlog da se izgubi posao, ali i razlog da se posao ne nađe. Zbog „nekih“ godina (50+) posao se izgubi, zbog tih istih godina , posao se teško ili nikako ne nalazi. Ovde se radi o tome što je zaposlenost mnogo  više od novca koji se zarađuje. Šta biva sa ljudima između 50 i 60 godina koji su izgubili zaposlenje a drugo ne mogu da nađu, niti mogu da dobiju penziju? Zbog čega se može govoriti o prinudnoj starosti? Radno mesto  se gubi „zbog starosti“,  a ustvari, „ostari se“ zbog  gubitka radnog mesta .
Kako bi to naši sugradjani  rekli :„Nije to više život, nego životarenje“!

Naša kontinuirana kampanja odvija se pod sloganom IMAM ZNANJE I ISKUSTVO i predstavlja odgovor na vrlo čestu deprivaciju gradjana . 

Ako ne ja, ko?  Ako ne sad, kad?

Kako da se priključim ?

Ukoliko ste zainteresovani da se priključite JOB klubu 50+ , potrebno je popunite :
UPITNIK JOB KLUBA 50+ 
i pošaljete putem email-a job@starigrad50plus.org ili  na adresu Strahinjića bana 2, 11000 Beograd.

Prilikom popunjavanja upitnika JOB kluba predstavićete sebe i svoje radno, ali i iskustvo u traženju posla. U okviru JOB kluba formiramo preciznu BAZU PODATAKA  // SOCIJALNU KARTU koja sadrži informacije o broju:  nezaposlenih lica osoba, socijalno ugroženih lica, uslovima u kojim žive, postojanju invaliditeta, porodičnim kontaktima, ekonomskoj snazi, mogućnostima izdržavanja od strane drugih članova porodice i dr.
Naš cilj je da dobijemo realne podatke s obzirom da dosta nezaposlenih gradjana , naročito onih preko 50 godina nije u evidenciji NSZ-a i drugih socijalnih, nadležnih ustanova., pružanje vaninstitucionalne i alternativne podrške ,sagledavanje njihovih realnih potreba, poboljšanje socijalnog statusa na ličnom, porodičnom i širem socijalnom planu. Otežavajuća okolnost je što ne postoje zakonske regulative o zbrinjavanju lica koja su posle dužeg ili kraćeg staža ostali bez radnog mesta. 

Šta dobijam u klubu?

U JOB Klubu dobićete vredne informacije i praviti strategiju u procesu traženja posla. Job Klub 50+ predstavlja intenzivniju pripremu za aktivno traženje posla, podizanje samopouzdanja , motivisanje lica i grupnu podršku od strane drugih učesnika JOB Kluba 50+ za traženje posla koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji.
JOB klub  priprema Vas da na najbolji način odgovorite  zahtevima poslodavaca. Klub Vam omogućuje da postanete aktivan tražilac zaposlenja - komunikativni, profesionalni, motivisani. Nezaposleni u JOB klubu usvajaju osnove poslovne komunikacije, uviđaju značaj timskog rada, posvećenosti poslu i lojalnosti.

briga o starima
Projekat je prvenstveno namenjen nezaposlenima 50+ kojima usled nedostatka radnog iskustva preti dugoročna nezaposlenost. Posebna pažnja se posvećuje onima kod kojih je rizik od dugoročne nezaposlenosti znatno izraženiji, prvenstveno zbog godina, kao što su tehnološki viškovi i prolongirano nezaposleni.
 

OBUKA PODRAZUMEVA: 

Rad nadgleda i usmerava rukovodilac JOB kluba, stručno lice , savetnik NVO Stari grad 50+ sa licencom / dozvolom za rad u zapošljavanju.U JOB klubu često „gostuju“ i poslodavci, koji Vam mogu preneti svoja iskustva pri zapošljavanju novih radnika i uopšte, u rukovođenju zaposlenima, pa ćete i na taj način dobiti korisne informacije za buduće aktivnosti u traženju posla. Sastavni deo nastave u klubu, jesu i saveti kako da se dobijeni posao zadrži.

Vreme je za akciju . Budite informisani, aktivni, sigurni u sebe 

Aktivnosti u klubu

Aktivnosti u JOB klubu 50+ imaju za cilj da vas nauče i osposobe da se što reprezentativnije predstavite na tržištu rada i da navedete poslodavca ( propratnim pismom, preporukama, diplomom, dokazima o dodatnom obrazovanju i stečenim novim veštinama), da vas pozove na razgovor.

U okviri job Kluba organizujemo:

1. OBUKE I RADIONICE za podizanje kapaciteta znanja i i veština nezaposlenih gradjana 50+ obuke za : rad na računaru, izradu Cv-a, prezentaciju, javni nastup, komunikaciju, organizaciju, karijerno vodjenje i savetovanje, kao i nastavu stranih jezika. Shodno interesovanju i potrebama gradjana obuke traju u proseku 4-6 nedelja u prostorijama Kluba 50+/, Strahinjića bana 2 . Obuke vode članovi stručnog tima i uspešni gradjani 50+

2. TRIBINE I PREDAVANJA

3. INFORMISANJE I UMREŽAVANJE

4. PSIHOLOŠKA PODRŠKA I RAZVOJ SAMOPOUZDANJA

Naš uticaj na poslodavca

Uticaj NVO Stari grad 50+ podrazumeva rad na promeni ponašnja poslodavca ukazivanjem na prednosti i značaj zapošljavanja starijih radnika:

 

           STARIJI RADNIK > MLADJI RADNIK

Dešavanja

Oglas: Turistički agent- organizator putovanja ( (Tour Organizer)

Privredno društvo Bike & Travel doo OGRANAK TRAVEL KLUB 50 iz Beograda raspisuje konkurs za radno mesto:

ORGANIZATOR PUTOVANJA 

Odgovornosti organizatora putovanja:

Veštine i osobine koje bi trebalo da ima organizator putovanja:

Opis posla:

Uslovi:

Kandidatu ne sme da je izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja delatnosti, poziva i dužnosti u ranijem periodu.  

Radni odnos:

CV poslati na travelklub50@gmail.com, propratno pismo (nije obavezno).
Napomena: Kontaktiraćemo samo kandidate koji uđu u najuži krug.

 

 

Oglas: Sobarica u Hostelu

Bicycle Belgrade Hostel  raspisuje konkurs za radno mesto: Sobar-ica- spremačica

Potreban profil:

 CV poslati na bicyclebelgrade@gmail.com. Info na 065/8089 351

 

Obuka: Poslovni engleski jezik

Business English za naše članove
Bez obzira na oblast u kojoj gradite karijeru ili planirate da se zaposlite, pravilna komunikacija može biti presudni element na osnovu koga ćete dobiti posao, unapređenje ili realizovati važan poslovni projekat. Gradivo obrađuje vokabular i fraze neophodne za svakodnevnu poslovnu komunikaciju i uspešno pozicioniranje u poslovnom svetu. Nastava počinje 01. oktobra 2017. Upisi su u toku. 
Prijave su u toku: 065/8089 351, 011/2630 791, Strahinjića bana 2 od 12h-17h

 

Pokrenite sopstveni posao

 

Nemate posao. Zašto ne pokrenete vlastiti?

Ne trebate biti originalni da biste pokrenuli vlastiti posao i pristojno zarađivali. Istražite dobre poslovne ideje i ponudite ih svom kvatru, gradu ili opštini

Pokretanje vlastitog posla obično podrazumeva investiciju, što znači da morate posedovati kapital. Srećom, postoje poslovi koji traže samo jednu investiciju, a to je vaše vreme. Takvi poslovi možda nisu podloga za konkretan 'biznis' ali mogu vam priuštiti solidna mesečna primanja i sredstva za život dok se ne zaposlite (ako vam je to želja). A ko zna, možda svoj mali posao uspete razviti do te  mere da ćete i sami jednog dana postati – poslodavac?

Pre nego što se upustite u  celu ovu priču, promislite: kakva vrsta posla bi vam najviše odgovarala, s obzirom na vaše veštine i interese? Koji poslovi traže minimalna ili nikakva ulaganja? Za kojim poslom postoji potreba na tržištu? Kakvu vrstu usluge su spremni platiti ljudi u vašem kvartu, gradu, opštini i sl.?

ZA ALTRUISTE

Čuvanje djece ili briga za starije

Volite raditi sa decom? Završili ste Učiteljsku akademiju i tražite posao? Jedno spojeno s drugim odlična je podloga za pokretanje vlastitog posla. Prije toga obavezno se informi[ite o uslovima koje morate ispunjavati. Ako ćete čuvati decu  u vlastitom stanu, važno je preduzeti sve sigurnosne mere. Imate li igračke za decu? Pokretanje ovakvog posla kod kuće može tražiti veća početna ulaganja, stoga je poželjno detaljno se informisati.

Mnogi penzionerii trebaju pomoć ili naprosto društvo. Ako vam se sviđa pomisao da brinete o starijim ljudima, možete im pomagati pružanjem usluga prijevoza, održavanja (čišćenja) doma, nabavkom hrane, lekova, plaćanjem režija ili naprosto pravljenjem društva.Istražite koliko penzionera u vašem kvartu želi ovakvu vrstu usluge i što im konkretno treba. 

 

ZA AKTIVNE

Lični trener

Većina ljudi zna da je vežbati zdravo , ali dosadno im je trčati kad su sami ili biti ‘sam svoj trener’. Aktivno se bavite sportom? Završili ste DIFt, a nemate posao? Zašto ne biste pomagali ljudima koji žele vežbati, ali im nedostaje samodisciplina ili društvo? Možete započeti s poznanicima, a kasnije objaviti i oglas.

Joga je popularna, zanimljiva i ne traži velika ulaganja u opremu. Ako volite jogu i bavili ste se njom dugi niz godina, zašto ne biste svoje iskustvo podijelili s drugima?

 

ZA LJUBITELJE ŽIVOTINJA

Briga o kućnim ljubimcima

Mnogi ljudi svoje ljubimce tijekom dana ostavljaju same. Neki često idu na poslovna putovanja, a tada im zbrinjavanje kućnih ljubimaca predstavlja posebno tešku zadaću. Mnogim vlasnicima srce bi bilo na mjestu kada bi znali da netko brine o njihovom ljubimcu dok oni rade (ili ga barem nakratko posjeti). Ljubimce možete hraniti, čistiti, voditi u šetnju i igrati se s njima. Ako želite ozbiljnije pristupiti ovom poslu, uložite u vlastitu edukaciju: postanite trener za dresuru i socijalizaciju pasa. Kupite literaturu o psima, mačkama, pticama ili glodavcima te dobro proučite osnove njihova ponašanja.

Uzgoj kućnih ljubimaca

Obožavate životinje i već imate čistokrvnu mačku ili psa? Vaš dodatni izvor prihoda može biti uzgoj čistokrvne pasmine. Informirajte se o uvjetima koje morate ispunjavati kao uzgajivač, ali imajte na umu da ovo nije 'biznis' – životinje morate voljeti, a broj legla je ograničen što znači da nećete ostvarivati veliku zaradu. Vodite računa da je riječ o hobiju koji traži određena ulaganja, odlaske na izložbe i sl.

Šetnja pasa

Ako ste aktivni i vrieme provodite na svežem vazduhu nezavisno od toga koje je godišnje doba, šetnja pasa idealna je aktivnost za vas, posebno ako obožavate pse. Kao i u svakom poslu, proći će neko vreme dok ne stvorite bazu klijenata. Srećom, ovaj posao ne traži veliko početno ulaganje – vaš najveći ulog je ljubav prema psima. Ako vas pas prihvati, vlasnik će biti zadovoljan.
Vodite  brigu o sigurnosti prolaznika: postoje psi koji tokom šetnje moraju nositi brnjicu, a svi moraju biti na povodcu. Budite profesionalni i osigurajte sebi dobru preporuku – upravo će ona biti ključna u prikupljanju klijenata. 

 

ZA MUDRICE

Instrukcije ili prevođenje

Danas na instrukcije ne idu samo deca koja imaju poteškoća u savladavanju gradiva već i oni koji žele dodatno usavršavati svoje znanje ili veštine. Mnogi ljudi žele ‘osvježiti’ znanje stranog jezika prije nego što se upišu u školu stranih jezika ili odu na ispit za sticanje sertifikata. Ako je vaše znanje u tom području još uvijek respektabilno, nemojte ga držati samo za sebe.

Ako imate dobro znanje stranih jezika, razmislite o pružanju usluge prevođenja.

 

ZA ANALITIČARE

Biznis ‘coach’ ili konsultant

U današnje vrijeme poslovnom je svetu dobrodošla svaka pomoć koju može dobiti. Imate kvalitetno radno iskustvo? Ekonomija vam je u malom prstu, a bili ste voditelj tima i učestvovali u izradi važnih projekata? Iskoristite svoje bogato znanje kako biste pomogli poslodavcima u unapređenju poslovanja, razvoju poslovnih strategija i dostizanju ciljeva.

Konsultanti analiziraju poslovanje, identifikuju probleme i nude rešenja. Kako biste bili konkurentni, moraćete se specijalizovati za određeno područje. To mogu biti ljudski resursi, IT, menadžment – postoji bezbroj mogućnosti. Mnogi konsultanti su visoko obrazovani ljudi i imaju bogato radno iskustvo.

Jednom kada ste odabrali svoje stručno područje, proverite stanje na tržištu: postoji li potreba za vašom uslugom, kakva je konkurencija? Kako biste se istaknuli kao autoritet i kompetentan stručnjak, moraćete uložili malo vremena u oglašavanje.

 

ZA KREATIVCE

Web dizajner

Ukoliko imate potrebno znanje, web dizajn može biti dobar izvor prihoda. Ali put nije lak: konkurencija je snažna i nekako se morate (marketinški) istaknuti. Druženje s ljudima i aktivno traganje za klijentima preduslovi su bez kojih ćete teško uspeti.

Fotograf

Ukoliko vam je hobi, amatersko fotografiranje može postati izvor prihoda. Postoje internet stranice na kojima možete objavljivati svoje fotografije i primati novčanu naknadu ukoliko postoji potražnja za vašim fotografijama.  

Ako ste početnik, fotografija traži određeno ulaganje u opremu, ali i oglašavanje. Povežite se s fotografima na društvenim mrežama, stvorite kontakte i razmjenjujte iskustva.

Poslastičar

Svi vole kolače! Ako volite boraviti u kuhinji i uživate u pripremanju slatkiša, ovo je odlična prilika za zaradu. Kolači se naručuju za rođendane, godišnjice, promocije, venčanja… Možete primati narudžbine i proizvoditi količine koje ćete sigurno prodati. Dugoročno razmislite o usluzi dostave, a svoju uslugu možete oglasiti i putem interneta
Pre nego što pokrenete svoj mali poslastičarski biznis, informišite se o propisanim uslovima proizvodnje.

Dizajner enterijera

Imate stila i ukusa? Znate odabrati jeftin, ali predivan komad namještaja? Kreativno ste uredili svoj dom, a prijatelji vas često traže za savet u opremanju vlastitih stanova? Čini se kako sve upućuje na činjenicu da biste mogli unovčiti svoj dobar ukus. Fotografišite enterijere koje ste sami kreairali i stvorite portfolio svojih radova. Galerija fotografija najbolje će pokazati vašu kompetenciju.

Dizajner nakita i drugih predmeta

Kreativni ste i posvećeni detaljima? Nosite nakit koji ste sami izradili, cveće držite u vazama koje nose vaš potpis, a vaše prijateljice nose torbe koje ste im vi izradili? Vreme je da povećate proizvodnju i upoznate javnost sa svojim kreacijama.

Ideja za proizvodnju ima beskonačno mnogo, a svaki svoj rad fotografišite i složite galeriju proizvoda. U početku se možete fokusirati na online prodaju kreiranjem vlastitog profila ili web stranice, a s vremenom svoje proizvode možete ponuditi i radnjama koje se bave prodajom modnih detalja.

 

ZA PEDANTNE:

Uklananje smeća

Ljudi će uvijek bacati smeće. Pomozite im da ga se riješe. Saznajte kakva vrsta usluge je potrebna vašem susedstvu ili kvartu. Je li to odvoz glomaznog otpada? Stvari koje se mogu reciklirati, donirati i sl? Za ovaj posao treba će vam prevozno sredstvo i alati. Informišite se o odlagalištima i troškovima zbrinjavanja otpada. Vodite računa o tome da vaši rashodi ne premašuju prihode.

Serviser računara

Razumete se u računare, njihov popravak ili rešavanje bilo kakvog računarskog problema? Uslugu servisa možete pružati manjim preduzećima ili čak pojedincima. Još uvijek postoji mnogo korisnika koji ne znaju rešiti problem računara zaraženog virusom ili slične manje kvarove.

Ako mislite da vaše znanje nije potpuno, investirajte u edukaciju – vodite računa o tome da potražnja 'pokrije' ulaganja.

Čišćenje domova

Ovo je tražena usluga, a za početak zahteva tek ulaganje u sredstva za čišćenje. Možete čistiti poslovne prostore, kuće ili stanove. Odaberite paletu usluga koje ćete pružati: uključuju li one pranje prozora, brisanje prašine, peglanje odeće, kuvanje ili sve navedeno? Onima koji daju naznake da bi mogli biti stalni klijenti ponudite popust. Uz online oglašavanje vaš će posao dobrim delom zavisiti o preporuci vaših klijenata – ostavite besprekoran utisak.

 

Stari Grad Klub 50 plus Info Stari Grad Klub 50 plus Stari Grad Klub 50 plus Klub Citalaca Stari Grad Klub 50 plus Travel Stari Grad Klub 50 plus Job